النظام الاقتصادي يبين نظرة الإسلام إلى الاقتصاد وغايته، وكيفية تملك المال، وتنميته وكيفيه إنفاقه والتصرف فيه، وكيفية التوزيع الثروة المتوازن على أفراد المجتمع. وأنواع الملكيات، والمال المستحق لبيت مال المسلمين، وجهات صرفة. وأحكام الأراضي وما يجب فيها. والنقود وأنواعها، وما يجري فيها من ربا وصرف وما يجب فيها من زكاة. والتجارة الخارجية وأحكامها. ... ويشمل باب النظام الاقتصادي المواد 123 وحتى 169 من مواد دستور دولة الخلافة على منهاج النبوة


Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 169: Bankaların açılması kesinlikle yasaklanır ve  devletin bankasından başka bir banka olamaz. Bu banka  da faizle muamelede bulunamaz ve Beyt-il Mâl’ın  dairelerinden bir daire olur. Şeri hükümlere göre kredi  verip mali ve finanssal işlemleri kolaylaştırır.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 168: Devletin kendi parası arasındaki değişim caiz  olduğu gibi, kendi para birimi ile diğer devletlerin para  birimleri arasındaki değişim de aynı şekilde caizdir.  Paralar farklı cinslerden olduğu zaman, -geciktirilmeksizin  el değiştirilmesi şartıyla- aralarındaki değişimde birinin  fazla olması caizdir. Veresiye olması ise caiz değildir. İki  cins farklı oldukça, değişim fiyatının sınırlandırılmadan  değiştirilmesine izin verilir. Tebaanın fertlerinden her bir  fert, -herhangi bir para izni veya başka bir izin  gerekmeksizin- dışardan ve içerden dilediği parayı satın  alabilir ve onunla dilediğini satın alabilir.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 167: Devletin parası, gerek sikkeli gerek sikkesiz  olarak altın ve gümüştür. Devletin bu ikisinden başka  nakit çıkartması caiz değildir. Devletin, hazinesinde denk  miktarda altın ve gümüş karşılığı olması koşuluyla, altın  ve gümüş yerine başka bir şey çıkarması caizdir.  Dolayısıyla altın ve gümüşten tamamen denk mukabilleri  varsa, devletin bakır, bronz, kağıt veya benzerini çıkartıp  bunları kendi ismiyle sikkeli nakit yapması caizdir.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 166: Devlet, kendisine has, bağımsız bir para  çıkartır. Bu paranın, herhangi bir yabancı para birimine  bağlanması caiz değildir.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 165: Beldelerimizde yabancı malların işletilmesi ve  yatırım yapılması men edilir. Yine herhangi bir yabancıya  ayrıcalık tanınması da men edilir.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 164: Devlet bütün sağlık hizmetlerini herkes için ücretsiz temin eder. Fakat ücretle doktor tutmak ve ilaç satmak yasaklanmaz.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 163: Fertler, ümmet veya devlet için zarara yol açan maddeler üreten laboratuarlara sahip olmaktan men edilirler.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 162: Hayat işleriyle ilgili her türlü ilmi laboratuarlar kurmak tebaanın tüm fertlerinin hakkıdır. Bizzat devletin de böyle laboratuarlar kurması lazımdır.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 161: Dış ticaret, malın kaynağı bakımından değil, tacirin tabiiyeti bakımından değerlendirilir. Harbî tacirler -tacir veya mal için özel izinleri olmadıkça- beldelerimizde ticaret yapmaktan men edilirler. Muâhid (anlaşmalı) devletlerin tacirleri ise aramızdaki anlaşma gereğince muameleye tabidirler. Tebaadan olan tacirler de beldelerin muhtaç olduğu maddeleri ihraç etmekten ve düşmanları askerî, ekonomik ve sanayi yönünden güçlendirecek maddeleri ihraç etmekten men edilirler. Fakat sahip oldukları herhangi bir malı ithal etmekten men edilmezler. "İsrail" gibi bizimle ehli arasında fiili harp bulunan bir ülke, bu hükümlerden istisna edilir. Bu ülke, ticaret ile ilgili olsun ya da olmasın, kendisi ile olan tüm alakalarda fiili dâr-ul harp hükümlerini alır.

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 160: Devlet, bütün sanayi işlerini denetler ve kamu mülkiyeti kapsamına giren sanayiyi direkt işletir.