Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 66: Bütün ordu, özel ordugahlara yerleştirilmiş tek bir ordu haline getirilir. Ancak bu ordugahlardan bazıları muhtelif vilâyetlere ve bazıları da stratejik mevkilere konuşlandırılmalıdır. Bazıları ise devamlı taşınabilir ve hareket edebilir ordugahlar haline getirilir ki bunlar vurucu kuvvetlerdir. Askerî ordugahlar birçok gruplar halinde düzenlenir. Bu grupların her birine ordu ismi verilir ve her birine ayrı ayrı numaralar verilir. Birinci ordu, üçüncü ordu gibi ya da âmilliklerden veya vilâyetlerden birinin adıyla adlandırılır.

 İslami ordu, birçok ordudan müteşekkil tek bir ordu haline getirilir. Bu ordulardan her bir orduya bir rakam verilir ki mesela, Birinci Ordu, İkinci Ordu, Üçüncü Ordu denilir yada vilâyetlerden bir vilâyetin veya imâletlerden bir imâletin ismi verilir ki mesela, Şam Ordusu, Mısır Ordusu, San’a Ordusu denilir.

 İslami Ordu, özel muaskerlere (ordugah, kışla) yerleştirilir. Her bir muaskere askerî birlikler konulur. Bunlar ya tek bir ordu olur ya ordunun bir kısmı olur ya da birkaç ordu olur. Ancak bu muaskerler muhtelif vilâyetlere konuşlandırılmalı, bazıları da askerî üslere konuşlandırılmalıdır. Bazıları ise sürekli hareket kabiliyetine sahip mobil muaskerler haline getirilir ki bunlar vurucu kuvvetlerdir. Her muaskere özel bir isim verilir ki mesela, elHabbâniye Muaskeri denilir. Yine her muaskerin özel bir râyesi olur. Bu düzenlemeler; ya mubahlardan olur, mesela orduların vilayetlerin isimleri ile veya muayyen rakamlar ile isimlendirilmesi gibi ki bunlar halifenin görüşüne ve içtihadına terk edilir ya da

)ما لا يتم الواجب إلا به  (…

“Kendisi olmadıkça vacibin tamamlanmayacağı hususlar” babından olur, mesela beldelerin korunması gibi, ordunun suğurlara (düşmana karşı gözetleme bölgelerine) yerleştirilmesi gibi ve beldelerin korunması için ordunun stratejik mekanlara konuşlandırılması ve benzerleri gibi ki bunlar olmazsa olmazdır. Nitekim Ömer İbn-ul Hattab, ordu muaskerlerini vilayetlere dağıtmış, Filistin’de bir ordu [alay] ve Musul’da bir ordu kurmuştu. Devletin merkezinde de bir ordu bulunuyordu. Ayrıca ilk komutta savaşmaya hazır, tetik vaziyetinde bulunan bir orduyu emri altında bulunduruyordu.