Yazdır
Kategori: Ictima i Nizam

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 117: Kadın, hem genel hayatta hem de özel hayatta yaşar. Genel hayatta, iki elinden ve yüzünden başka yerinin görünmemesi, teberrüc olmaması ve açık saçık olmaması şartıyla kadınlarla, mahrem erkeklerle ve yabancı erkeklerle yaşaması caizdir. Özel hayatta ise kadınlar ve mahremlerinden başkasıyla yaşaması caiz değildir. Yabancı erkekler ile yaşaması caiz değildir. Her iki hayatta da tüm şer-i hükümlere bağlı olmalıdır.

 Bu maddenin delili izin isteme hakkındaki ayettir:

))لَا تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتَّى تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَى أَهْلِهَا((

“Kendi evlerinizden başka evlere istinas etmeden (izin almadan) ve sahiplerine selam vermeden girmeyin.” [en-Nûr 27] Ziynetin mahremlere gösterilmesi hakkındaki ayettir: 

))وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آَبَائِهِنَّ أَوْ آَبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ((

“Ziynetlerini; kocaları veya babaları veya kocalarının babaları veya oğulları veya kocalarının oğulları, kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları veya kız kardeşlerinin oğullarından başkasına göstermesinler.” [en-Nûr 31] İşte bu ayetler özel hayata dair bir delildir. Aynı şekilde mükemmel bir elbise, yani himâr (başörtüsü) hakkındaki şu ayet:

))وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنّ))َ

“Başörtülerini de yakalarının üzerine vursunlar.” [en-Nûr 31], Cilbab hakkındaki şu ayet: 

((يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلَابِيبِهِنَّ))

“Cilbablarını üzerlerinden aşağıya salıversinler.” [el-Ahzab 59] Ve teberrücün olmaması hakkındaki şu ayet:

((غَيْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِينَةٍ))

“ziynetleri teberrüc etmeksizin” [en-Nûr 60] İşte bu ayetler, Allah’ın kadın ve erkeğe eşit olarak teşri kıldığı vaciplere, menduplara ve mübahlara delalet eden nasslarla birlikte genel hayata dair bir delildir. Ancak Allahuteala, kadına erkek gibi ticaret, tarım, sanayi, devlet memuru ve kadâ ile iştigal etmeyi, siyasi partilere katılmayı, yöneticileri muhasebe etmeyi ve hayat sahasına atılmayı mübah kılması çerçevesinde genel hayatta erkeklerle birlikte yaşamayı mübah kılarken bunların yanına bir takım özel hükümler koymuştur. Zira kadına, yüzü ile elleri dışında tüm bedenini örtmesi ve ziynetlerini teberrüc etmeksizin genel hayatta içerisinde çıkması gereken bir elbise belirlemiştir. Allahuteala şöyle buyurmuştur:

((وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ))

“Kendiliğinden görünen yerler müstesna ziynetlerini açığa vurmasınlar.” [en-Nûr 31] İbn-u Abbas dedi ki: Yüz ve ellerdir. [el-Beyhaki, Sünen-i Kubrâ’da, İbn-u AbdilBerr et-Temhid’de ve İbn-u Kesir Tefsir’de tahric ettiler] Yine Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

«إِنَّ الْجَارِيَةَ إِذَا حَاضَتْ لَمْ يَصْلُحْ أَنْ يُرَى مِنْهَا إِلاَّ وَجْهُهَا وَيَدَاهَا إِلَى المِفْصَلِ»

“Kız çocuğu hayız olduğunda yüzü ve bileğe kadar elleri dışında ondan bir                   yerin görülmesi uygun değildir.” [Ebu Davud mürsel olarak tahric etti] Allahuteala şöyle buyurdu: 

((غَيْرَ مُتَبَرِّجَاتٍ بِزِينَةٍ))

“ziynetleri teberrüc etmeksizin” [en-Nûr 60] Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:

«أَيُّمَا امْرَأَةٍ اسْـتَعْطَرَتْ فَمَرَّتْ عَلَى قَوْمٍ لِيَجِدُوا مِنْ رِيحِهَا فَهِيَ زَانِيَةٌ»

“Herhangi bir kadın, kokusunu alsınlar diye koku sürerek bir kavmin yanından geçerse o, zânidir.” [en-Nesâi, Ebî Musa el-Eşari kanalıyla ve el-Hakim tahric ettiler, ez-Zehebi de sahihleyip muvafakat etti] Fakat Allah Subhânehu, kadının özel hayattaki yaşamını belirlerken kadınlar veya mahremleri veya çocuklardan başkaları ile birlikte yaşamasını yasaklamıştır. Zira bu özel hayatta açık saçık bir elbise içerisinde kadınlar, mahremler ve çocuklardan başkalarına görünmesini yasaklamıştır. Allahuteala şöyle buyurmuştur:

))وَلَا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلَّا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آَبَائِهِنَّ أَوْ آَبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الْإِرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ((

“Ziynetlerini; kocaları veya babaları veya kocalarının babaları veya oğulları veya kocalarının oğulları, kardeşleri veya erkek kardeşlerinin oğulları veya kız kardeşlerinin oğulları veya kadınları veya cariyeleri veya erkekliği kalmamış hizmetçiler yada kadınların mahrem yerlerini henüz anlamayan çocuklardan başkasına göstermesinler.” [en-Nûr 31] Bu özel hayatta kadının yanına giren ister mahremi olsun ister başkası olsun izin almadan girmelerini kesinlikle yasaklamıştır. Allahuteala şöyle buyurmuştur:

))يَا أَيُّهَاالَّذِينَآمَنوا  لَا تَدْخُلُوا بُيُوتًا غَيْرَ بُيُوتِكُمْ حَتَّى تَسْتَأْنِسُوا وَتُسَلِّمُوا عَلَى أَهْلِهَا((

“Ey iman edenler! Kendi evlerinizden başka evlere istinas etmeden (izin almadan) ve sahiplerine selam vermeden girmeyin.” [en-Nûr 27] Resul [Sallallahu Aleyhi ve Sellem] de bir adama annesinin yanına girerken bile izin almasını emretmiştir. İşte bunlar bu maddenin delilleridir.