Yazdır
Kategori: Ekonomi Sistemi

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 129: Kamu Mülkiyeti; Şâri’nin topluma lütfettiği, mallardan müşterek faydalanma iznidir.

Bu maddenin delili şudur ki şeri deliller, kamu mülkiyetinin tarifinin Şâri'nin, mallardan müşterek faydalanma izni olduğunu göstermiştir. Bu tarifin delilleri ise kamu mülkiyeti hakkında varit olan nasslardır. Mesela Aleyhi's Salatu ve's Selam'ın şu kavlidir:

))اْلمُسْلِمُونَ شرَكَاءُ فِي ثلاثٍ: اْلمَاءِ والكلاء وَالنَّارِ((

"Müslümanlar şu üç şeyde ortaktırlar: Su, mera ve ateş." [Ahmed, Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]'in ashabından olan bir kişiden tahric etti ve ravileri sikadır] Tirmizi'nin Ebyad İbn-u Hammal'dan tahric ettiği şu hadistir:

))أنه وفد إلى رسول الله صلى الله عليه وسلم فاستقطعه الملح، فقطع له .فلما أن وّلى قال رجل من المجلس: أتدري ما قطعت له؟ إنما قطعت له الماء العد .قال فانتزعه منه((

"O, Resulullah [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’i ziyaret ederek yerini belirttiği bir tuz madeninin kendisine ikta edilmesini istedi. Allah’ın Resulü de bu tuz madenini ona ikta etti. Tam oradan ayrılacağı sırada meclisteki bir adam dedi ki: "Ona ne ikta ettiğinizi biliyor musunuz? Ona kesilmez bir suyu ikta ettiniz. Bunun üzerine Ebyad: Bundan vazgeçtiğini söyledi." Kesilmez mal, tükenmeyen maldır. Yani ona tükenmez bir madeni ikta ettin demektir. Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şu kavlidir:

))مِنى مُنَاخ مَنْ سَبَق((

"Mina, geçip giden herkesin konak yeridir." [Tirmizi, Aişe Radiyallahu Anhâ kanalıyla tahric etti ve hasen sahih dedi] Mina, hacıların Arafat'ta vakfeden sonra indikleri Hicaz'da bilinen bir mekandır. Zira Mina, geçip giden herkesin devesini çöktürmek üzere tüm insanlara aittir. Yine Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem], insanların kamu yollarına ortak olduğunu ikrar etmiştir. İşte bu nassalar Şâri'nin, insanların bu mallara ortak olmasına izin verdiğine delalet etmektedir. Böylece bunlardan da kamu mülkiyetinin tarifi istinbat edilmiştir. İşte bu madde bu esasa binaen konulmuştur.