Yazdır
Kategori: Ictima i Nizam

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 121: Zevc ile zevce, ev işlerini tam bir yardımlaşma ile idare ederler. Zevc ev dışında yapılan bütün işlere bakmalıdır. Zevce de ev içinde yapılan işleri gücü yettiği kadar yapmalıdır. Zevc, zevcesinin yapamadığı i şleri yapmak üzere yeterli hizmetçi getirmelidir.

 Bu maddenin delili; Resul [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’in fiili ve kavlidir. Zira Aleyhi’s Salâtu ve’s Selam şöyle buyurmuştur:

«قَضَى عَلَى ابْـنَتِهِ فَاطِمَةَ بِخِدْمَةِ البَـيْتِ. وَعَلَى عَلِيٍّ مَا كَانَ خَارِجَ البَـيْتِ»

“O, kızı Fatıma’nın eve hizmet etmesine ve Ali’nin evin dışına bakmasına hükmetmiştir.” Bu hadisi İbn- u Ebî Şeybe, Damra İbn-u Habîb’ten tahric etti. Hadisin senedinde Ebâ Bekir İbn-u Meryem el-Gasânî olmasına rağmen Ebu Hanife bu hadisi almış ve İbn-u Hacer Feth-ul Bâri’de bu hadis hakkında şöyle demiştir: “Bu, Ali İbn-u Ebî Talib’in şu hadisinden istinbat edilmiştir ki Fatıma, Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’e gelerek ondan bir hizmetçi isteyince yatağına girerken söyleyeceği (okuyacağı duayı) şeyleri göstermiştir.” el-Buhari, Ali İbn-u Ebî Talib kanalıyla tahric etti. Hadisin metni şöyledir:

»أَنَّ فَاطِمَةَ عَلَيْهَا السَّلاَم أَتَتِ النَّبِيَّ صلى الله عليه وآله وسلم تَسْأَلُهُ خَادِمًا فَقَالَ: أَلاَ أُخْبِرُكِ مَا هُوَ خَـيْرٌ لَكِ مِنْهُ تُسَبِّحِينَ اللَّهَ عِنْدَ مَنَامِكِ ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ وَتَحْمَدِينَ اللَّهَ ثَلاَثًا وَثَلاَثِينَ وَتُكَـبِّرِينَ اللَّهَ أَرْبَعًا وَثَلاَثِينَ ثُمَّ قَالَ سُفْيَانُ إِحْدَاهُنَّ أَرْبَعٌ وَثَلاَثُونَ فَمَا تَرَكْـتُهَا بَعْدُ قِيلَ وَلاَ لَيْلَةَ صِفِّينَ قَالَ وَلاَ لَـيْلَةَ صِفِّينَ«

“Fatıma Aleyhi’s Selam, Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’e gelerek ondan bir hizmetçi istedi. Bununun üzerine Allah’ın Resulü şöyle buyurdu: “Sana bundan daha hayırlı bir şeyi haber vereyim mi? Yatağına girdiğin zaman otuz üç defa Suphanallah, otuz üç defa Elhamdülillah ve otuz dört defa Allahuekber de.” - Sonra Sufyan dedi ki: Onlardan biri otuz dörttür- Bunun üzerine Ali, “Daha sonra bunları söylemeyi hiç terk etmedim” dedi. Denildi ki: “Sıffîn gecesinde bile mi?” Dedi ki: “Sıffîn gecesinde bile.” Bu hadis, kadının evinde hizmet etmesinin vacip olduğuna delalet etmektedir. Çünkü kadının hizmetçi istemesi evdeki işin ona ağır olduğuna dair bir delildir. Şayet evde hizmet etmek kadına vacip olmasaydı hizmet etmenin ağır olmasının bir anlamı olmazdı. Çünkü o zaman hizmet etme zorunluluğu olmazdı. Zorunluluk olmasaydı o zaman da ne ağırlık ne de meşakkat olurdu. Bu da kadının gücü yettiği kadarıyla ev işlerini yapacağına delalet etmektedir. Eğer kadın, bir veya daha fazla hizmetçiye ihtiyaç duyarsa Fatıma’nın Resul [Sallallahu Aleyhi ve Sellem]’den talep etmesi deliline binaen ona hizmetçi getirilir. Keza bu, evin dışındaki işleri kocanın yapacağına delalet etmektedir. Böylece koca ile karı arasında bir yardımlaşma olur.