Yazdır
Kategori: Ekonomi Sistemi

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 159: Arazinin üretimini en üst seviyeye ulaştırmak üzere, arazinin işletilmesini gerçekleştirecek ziraat siyaseti  gereğince devlet, ziraat işlerini ve ziraat mahsullerini  denetler.

  Bu maddenin delili; Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in şu  kavlidir:

«الإِمَامُ رَاعٍ وَهُوَ وَمَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ»

"İmam [halife] bir  çobandır ve güttüğünden mesuldür." [el-Buhari, Abdullah İbn-u Ömer  kanalıyla tahric etti] Ziraat işlerinin denetlenmesi, işlerin  güdülmesinden daha genel bir iştir. Bunun içindir ki imamın  gözetmesi gereken işlerdendir. Ancak devlet, ziraat işlerini  üstlenmez. Çünkü resul, bunu Müslümanlara terk etmiştir.  Zira hurmaların aşılanması ile ilgili hadiste onlara şöyle  demiştir:

«أَنْتُمْ أَعْلَمُ بِأُمُورِ دُنْيَاكُمْ»

"Siz dünya işlerini daha iyi  bilirsiniz." [Muslim, Aişe Radiyallahu Anhâ ve Enes Radiyallahu Anhden tahric etti]  İbn-u Hazm ise el-İhkam'da senedi ile birlikte rivayet etti ve  Aişe ile Enes'ten şu lafızla sahihledi:

«أَنْتُمْ أَعْلَمُ بِأُمُورِ دُنْيَاكُمْ»

"Siz  dünya işlerini daha iyi bilirsiniz.Enes'ten yapılan başka bir rivayette ise şöyle geçmiştir:

»أَنَّ النَّبِيَّ  صلى الله عليه وآله وسلم مَرَّ بِقَوْمٍ يُلَقِّحُونَ، فَقَالَ: لَوْ لَمْ تَفْعَلُوا لَصَلُحَ. قَالَ: فَخَرَجَ شِيصًا، فَمَرَّ بِهِمْ فَقَالَ: مَا لِنَخْلِكُمْ؟ قَالُوا: قُلْتَ كَذَا وَكَذَا، قَالَ: أَنْتُمْ أَعْلَمُ بِأَمْرِ دُنْيَاكُمْ«

"Nebi [Sallallahu Aleyhi ve Sellem], (hurma ağaçlarına)  aşı yapan bir toplulukla karşılaştı ve buyurdu ki: "Keşke  yapmasaydınız daha iyi olurdu." (Enes) dedi ki: "O sene  hurmalar olgunlaşmadı. Derken Allah'ın Resulü onlara uğradı ve  dedi ki: "Hurmalarınıza ne oldu?" Onlar da dediler ki: "Böyle  böyle dediniz." O da dedi ki: "Siz dünya işlerini daha iyi  bilirsiniz." Ahmed'in Enes'ten yaptığı rivayette ise  Resulullah [Sallallahu Aleyhi ve Sellem], şöyle buyurmuştur:

«إِذَا كَانَ شَيْءٌ مِنْ أَمْرِ دُنْيَاكُمْ فَأَنْتُمْ أَعْلَمُ بِهِ، فَإِذَا كَانَ مِنْ أَمْرِ دِينِكُمْ فَإِلَيَّ»

"Dünyalık bir iş olursa siz daha iyi bilirsiniz. Dini bir iş  olursa o bana aittir." Bu da devletin ziraatı doğrudan  denetlemeyeceğine, onu işletmeyeceğine bilakis ziraatı  geliştirmek, güçlendirmek, zirai işleri kolaylaştırmak ve  üretim rekoltesini arttıracak zirai bir politika çizmek için  seçeceği mubah üslupları düzenlemek yoluyla genel olarak  denetleyeceğine delalet eder.