Yazdır
Kategori: Eğitim Siyaseti

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 179: Devlet; fıkıh, fıkıh usulü, hadis, tefsir ile fikir, tıp, mühendislik ve kimyadan, icatlardan, keşiflerden ve benzerlerinden çeşitli bilgilerde araştırmalarını devam ettirmek isteyenlere imkan sağlamak üzere üniversite ve okullardakinin dışında da kütüphaneler, laboratuarlar ve diğer bilimsel araçları hazırlar ki ümmet içerisinde çokça müçtehitler, ibda edenler ve ihtira edenler bulunsun.

Bu maddenin delili, Aleyhi's Salatu ve's Selam'ın şu kavlidir:

»الإِمَامُ رَاعٍ وَهُوَ وَمَسْؤُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ«

"İmam [Halife] bir çobandır ve güttüğünden mesuldür." [el-Buhari, Abdullah İbn-u Ömer kanalıyla rivayet etti] Ve şu kaidedir:

)ما لا يتم الواجب إلا به فهو واجب(

"Kendisi olmadıkça vacibin tamamlanmayacağı husus da vaciptir." Kütüphaneler, laboratuarlar ve diğer bilimsel araçlar, imamın gözetmesi vacip olan ümmetin işlerindendir. Zira bunlardan mesul olan odur. Dolayısıyla bunda kusur gösterirse kusurundan dolayı muhasebe edilir. Eğer fıkıhta içtihat veya güç hazırlamaya dönük gerekli ihtirayı oluşturmak ancak bu bilimsel araçlarla mümkünse,

)ما لا يتم الواجب إلا به فهو واجب(

"Kendisi olmadıkça vacibin tamamlanmayacağı husus da vaciptir" kaidesi gereği bunu temin etmek halifeye farz olur. Yok eğer bilimsel araçlar, buna yardımcı olan ve içtihat ile ihtira işini kolaylaştıran şeylerdense menfaatlerin celbedilmesinden olan işlerin güdülmesi kapsamına girer ki bu durumda vacip olmaz. Dolayısıyla devletin parası varsa bunu yapar yoksa yapmaz. Tüm bunlardan dolayı kütüphaneleri, laboratuarları ve diğer bilimsel araçları hazırlamak imamın temin etmesi, yani devletin hazırlaması gereken hususlardandır.