Yazdır
Kategori: Halife

Hilafet Devleti, Anayasa, Madde 28: Müslümanlar tarafından nasbedilmedikçe hiç kimse halife olamaz. İslami akitlerden herhangi bir akit gibi şer-i yönden kendisine inikad olmadıkça hiç kimse hilafet salahiyetlerine de sahip olamaz.

Madde 28: Müslümanlar tarafından nasbedilmedikçe hiç kimse halife olamaz. İslami akitlerden herhangi bir akit gibi şer-i yönden kendisine inikad olmadıkça hiç kimse hilafet salahiyetlerine de sahip olamaz.

Bunun delili hilafetin rıza ve seçime dayalı bir akit olmasıdır. Çünkü hilafetin bir akit olması onu, iki akit tarafı olmadıkça tamamlanamaz hale getirmektedir. Dolayısıyla hilafet inikadinin şeran kendileriyle tamamlanan kimseler tarafından hilafetle görevlendirilmedikçe hiçbir kimse halife olamaz. Dolayısıyla da bir kişi, hilafetin kendilerinin biati ile inikad olacağı kimselerin biati olmadan kendisini halife nasbetse, halife olmaz. Ta ki inikadin kendileriyle olacağı kimselerin rıza ve seçime dayalı biatleri gerçekleşene kadar. Dolayısıyla hilafetin bir akit olması akdi üstlenip tamamlayabilmeleri için her birinde şer-i ehliyetin tamamlandığı iki akit tarafının bulunmasını gerektirir. Buna göre mutasallıt bir kimse kalkar ve yönetimi zorla ele geçirirse kendisini Müslümanların halifesi ilan etse dahi bu şekilde halife olamaz. Çünkü hilafetin kendisine inikadı Müslümanlar tarafından gerçekleşmemiştir. İnsanları zorlama ve icbar ile biate zorlayıp kendisine biat edilmiş olsa dahi halife olamaz. Çünkü zorlama ve icbar ile biat, muteber değildir ve bununla hilafet akdolunmaz. Çünkü hilafet, rıza ve seçime dayalı bir akit olup zorlama ve icbar ile gerçekleşmez. Dolayısıyla hilafet, rıza ve seçime dayalı biat ile olmadıkça akdolunmaz. Ancak bu mutasallıt kimse, insanları Müslümanların maslahatının kendisine biat edilmesinde olduğuna ve şer-i hükümlerin ikamesinin kendisine biati kaçınılmaz kıldığına ikna etmeyi başarır onlar da buna kani olup razı olurlar sonra da rıza ve seçim ile ona biat ederlerse rıza ve seçim ile biat edildiği andan itibaren halife olur. Otoriteyi başlangıçta tasallut ve zorla almış olsa da. Zira biati alan kimse ister yönetici ister sultan olsun isterse olmasın şart olan biatin meydana gelip rıza ve seçim yoluyla ortaya çıkmasıdır.